Zitzakken en treincoupés verdwijnen uit de UB

De treincoupés en zitzakken op de eerste verdieping van de Universiteitsbibliotheek verdwijnen. De moderne studieplekken moeten weg omdat de collectie van de rechtenbibliotheek ernaartoe verhuist. Maandag begint de verbouwing.

De gehele collectie van de rechtenbibliotheek verhuist in april naar de Universiteitsbibliotheek (UB). Uiteindelijk moet die collectie op de derde verdieping komen, maar die verdieping wordt na de zomer verbouwd. Daarom wordt de collectie tijdelijk op de eerste verdieping geplaatst.

De eerste verdieping is anderhalf jaar geleden voor 150.000 euro vertimmerd, omdat de talloze rijen bureaus niet meer van deze tijd zouden zijn. De grote televisieschermen en verrijdbare werkplekken die er nu staan worden maandag weggehaald om ruimte te creëren voor de rechtenbibliotheek.

Op de schop

‘Het is bijna kapitaalvernietiging’, grapt Frank den Hollander, woordvoerder van de UB. ‘De verbouwing is destijds betaald met een potje geld uit een ICT-fonds, maar het is jammer dat je iets maakt en het na zo’n korte tijd alweer wordt weggehaald.’

‘De beslissing komt voort uit voortschrijdend inzicht’, legt Den Hollander uit. ‘Omdat de derde verdieping na de zomervakantie helemaal op de schop gaat heeft het geen zin de collectie daar neer te zetten. Daarom is besloten de zogenaamde learning grid grotendeels weg te halen.’

Learning grid UB studieplekke

Apenrots

Vlak na de komst van de learning grid klonk er veel kritiek op de moderne studieruimte, want studenten zouden liever meer bureaus in de UB zien in plaats van ruime groepswerkplekken. De apenrots, die bij studenten niet in de smaak viel, werd daarom een jaar geleden weggehaald en vervangen door extra bureaus.

Inmiddels valt de verbouwde verdieping bij studenten goed in de smaak en wordt er veel gebruik van gemaakt, merkt Den Hollander. ‘Vaak sluiten studenten een laptop aan op de grote schermen om samen te werken aan opdrachten.’

Schermen

Maandag begint de afbraak en dan zijn de schermen weg. Toch zal die mogelijkheid in de toekomst wel weer terugkomen. ‘De vierde verdieping – die op dit moment verbouwd wordt – zal veel groepswerkplekken bevatten. Een aantal van de grote televisieschermen komt daar terecht.’ Ook de andere meubels die nu op de eerste verdieping staan, worden elders binnen de RUG hergebruikt.

De verhuizing van de rechtencollectie is onderdeel van de herstructurering van de bibliotheken. Eerder verhuisde de letterenbibliotheek al naar de UB en volgend jaar zal de collectie van Gedrags- en Maatschappijwetenschappen volgen. Verwacht wordt dat de hele renovatie in 2018 achter de rug is.

 

13-03-2015