• De jury van de UK Almanak Award 2013 boog zich over de nieuwste almanakken van studie- en studentenverenigingen. Geen ultieme toiletliteratuur dit jaar. Déze jury wilde terug naar de kern: structuur, thema en uitvoering daarvan. We kozen vijf bijzondere exemplaren. En één grote winnaar.

  Door Saminna van den Bulk, Stephan Vegelien en Verena Rendel / Filmpje Stephan Vegelien

  almanak-no5

  M.F.V. Panacea – Extremitas

  De almanak van M.F.V. Panacea doet soms wat standaard aan. En ja, hij bevat veel slechte foto’s. Maar inhoudelijk is hij dik in orde en gewoon leuk om te lezen.
  Want wat doe je met een thema als ‘extremitas’? Nou, je hangt een extreemheidsschaal aan je extern jaarverslag, interviewt iemand die haar been verloor aan een vleesetende bacterie en schrijft over alledaagse en minder alledaagse objecten die vastzitten op de vreemdste plekken, Mét röntgenfoto’s.
  Verhalen, opmaak en thema sluiten goed aan. Wij denken dat iedere student aan de medische faculteit hiervan heeft genoten.

  almanak-no4

  Vindicat Atque Polit – Utopie

  Vindicat onderscheidt zich ieder jaar weer van de kleine verenigingen door gewoon een flinke bak geld aan de almanak te besteden. Nu is deze jury daar niet heel gevoelig voor, maar dit boekwerk is gevuld met prachtige foto’s van leden, feesten en de verschillende onderdelen van de vereniging.
  Heel leuk: de grote foto van de medewerkers die daarmee een integrale plek in de vereniging krijgen toebedeeld.
  Het állerleukste: de foto’s van 448(!) eerstejaars met gekke kleding en make-up, in bed. The Day after Utopia. De toewijding van de almanakcommissie spat ervan af. Maar kom op jongens, Eva Jinek in het redactioneel? Wie boeit dat nou?

  almanak-no3

  Navigators Studentenvereniging Groningen – Foodnote

  Een almanak maak je voor je leden, dat heeft N.S.G. goed begrepen. We misten weliswaar wat kleur in dit boekje, maar Navigators maakte als enige vereniging iets origineels van het smoelenboek. Ieder lid beantwoordde een vraag voor deze rubriek. Maar stiekem zijn de antwoorden die niet aansluiten het allermooist.
  ‘Wat doe je als er een grote hond naar je toeloopt?’ – ‘Cola. Het is zwart, diepzinnig prikkelend en goede inspiratie borrelt spontaan omhoog.’ Vast een foutje, maar wel hilarisch.
  Verder kreeg ieder dispuut een handgetekend logo, dat de leden bij hun naam terugvinden.
  We geven een eervolle vermelding aan mannenhuis Starnuman, dat een heel verwarrende foto maakte. Jullie zitten tegen de muur, toch?

  almanak-no2

  Cleopatra A.S.G. – Het Gele Boekje: Leidraden voor de Cleopatraan

  Cleopatra maakte de allermooiste almanak dit jaar. Hij steekt uitstekend in elkaar, heeft een unieke vormgeving en brengt het thema goed over. Cleopatra betrok bovendien oudleden bij het boekwerk en een groot deel van het redactioneel is op hen gericht.
  De jury is fan van de Harde Cijfers, met lijstjes voor de grootste maneater, het leukste stelletje en het minst burgerlijke koppel. De dubbele pagina van disputen Bootloos en de Tanker zorgt voor iets unieks tussen toch al mooie ‘gewone’ pagina’s (bestaat Cleopatra uit alleen maar grafisch ontwerpers of zo?).
  Het aantal goede foto’s van feesten is schaars, waardoor de almanak vooral leuk is voor leden in commissies en disputen, en minder voor de rest. Een laatste opmerking: als je deze almanak ooit in handen krijgt… Snuffel even. Het papier is niet alleen goed gekozen, het ruikt ook nog eens lekker.

  almanak-no1

  T.F.V. ‘Professor Francken’ – Almanak 2012

  En dan… de almanak van ‘Francken’, de studievereniging van technische natuurkunde. Niet te vergelijken met de andere rest: geen smoelenboek, geen foto’s, geen jaarverslag. Met frisse tegenzin begonnen we te lezen. En? We waren om.
  Technisch natuurkundigen blijken hilarisch. Check bijvoorbeeld de beschrijving van zusterverenigingen (TU Delft: ‘Omhooggevallen protocorporale fietsenmakers uit een zestiende-eeuwse Vinexwijk aan de Schie’). Of de uitleg over halfgeleiderfysica (‘Een prachtige inleiding in de halfgeleiderfysica wordt gegeven door Britney Spears: het wordt prima uitgelegd en als je het even zat bent, dan kun je naar borsten kijken’) en een flowchart voor de faculteitskamer: ‘Is er al koffie? ’ – Nee. ‘Zijn er sjaars? ’ – Nee. ‘Zet koffie.’).
  De vorm is moedig, het boekje grappig én nuttig. Het smoelenboek en de foto’s mogen dan ontbreken, maar het gevoel van saamhorigheid is uniek. Dit is een almanak voor en door de leden. En dus de winnaar.

  Eervolle vermelding:

  Daar sta je dan met je broek op je knieën. De studievereniging Pharmaciae Sacrum van farmacie gaf een leuke draai aan het thema Busted: betrapt worden in bed met een ander. Op de openingspagina een mooie foto van een jongen die zijn geliefde in bed vindt met drie anderen. Niets bijzonders aan, tot de twist op de laatste pagina: hij blijkt niet bij een van de dames te horen, maar bij de andere jongen op de openingsfoto.

  De zeilers van Mayday wisten hun thema Geboeid ook leuk in te vullen: met een lijntjesschema. De eervolle vermelding is overigens niet zozeer voor de almanakcommissie, als voor leden Johan D. (acht verbindingen) en Nikki V. (zes verbindingen). Lekker bezig.

  Oneervolle vermelding:

  Pleiten voor een tijd zonder mobiel, waarin de jukebox ons verbindt als mensen? Vol lof spreken over het smartphoneverbod op de vereniging? En dan vul je de almanak aan met augmented reality? Werkelijk, Albertus, wat dachten jullie?
  Niet alleen sluit de hippe feature niet aan op het thema, maar de leden kunnen het niet eens op de vereniging zien! Niet dat ze iets missen, want de augmented reality is niet meer dan drie YouTube-filmpjes die in lage kwaliteit over je scherm dansen. Faal.

  Eén vereniging kwam met een misdadig lelijke almanak. Een twijfelachtige eer die te beurt valt aan studievereniging JFV van rechten.
  De commissie doet alles wat je niet moet doen: pixelige jpegjes, uitgerekte foto’s, saaie interviews die geen drol te maken hebben met het thema, en voorwoorden van mensen die het thema (Crème de la Crime, Crime de la Cre… oh, whatever) niet snappen. Het ding staat bovendien bomvol advertenties, dus we hopen dat de presentatie een knalfeest was, want anders mag de vereniging zich echt achter de oren krabben. Of is dat de perfecte misdaad waar ze over spreken?