• Laura

  Slaap-app

  ‘Slapen is voor apen’ was ons motto vanaf het moment van kennismaking afgelopen winter. Sindsdien vormen Vio en ik Team Tempo. En sliepen we minder dan soms.

  Als elkaars katalysator peppen we elkaar op en op en op. Een kleine valkuil, met beiden wat loos in de concentratieafdeling en het complete onvermogen prioriteiten te stellen. Alles is leuk en ja op alles. Slapen? Zonde! YOLO, immers. Slaap pakten we tijdens vele powernaps en een occasionele coma van 20 uur. Een tijd van heel veel gemiste wekkers en afspraken.

  In september begon het echte leven weer met studie en werk. Na maanden in de hoogste versnelling, parkeert Team Tempo weer elke nacht in bed.

  Tegenwoordig gebruik ik daar een slaap-app bij. Die houdt me in de gaten wanneer en hoe diep ik slaap en draait na elke nacht een grafiek uit. Ook wekt hij me op het perfecte tijdstip; tijdens een moment van lichte slaap, vlak voor je wekker. Moeiteloos opstaan. In slaap vallen deed ik al als een commando. Gordijnen heb ik niet nodig. Op een festival slaap ik zonder oordoppen. En prettige tolerantie, overgehouden aan het backpacken. Tegenover bedlogees verontschuldig ik me alvast voor mijn ongezelligheid; na vijf minuten plat lig ik in een onverstoorbare blijedromencoma.

  Voorheen was het geluid van een huisgenoot die de sleutel in de voordeur stak, garantie voor chagrijnig gewoel tot het ochtendgloren. Ging ‘s nachts de deurbel, schoot ik steevast in een slaapverlamming van een uur. Met constant het gevoel dat er een man in je stikdonkere kamer staat. Dat leidde wel eens tot een ochtendhumeur of de neiging zo lang mogelijk in bed te blijven wanneer je eindelijk in slaap valt.

  Zeven uur per nacht is volgens de app voor mij perfect. En dat merk ik aan mijn stemming: doorgaans ben ik een ondernemende blije eikel. Van te veel slaap word ik loom en vlak. Van minder slaap word ik een éxtra blije eikel, terwijl mijn intellectuele vermogens drastisch verminderen. Leuk op een festival, maar verder niet altijd even praktisch. Die zeven uur bedcontact zijn me nu heilig.

  Het oude motto van Team Tempo is aangepast.

  Slapen is vet tof.

   

  Laura Louwes studeert English language and culture

  Foto Reyer Boxem