• Door Marian Tjaden

    D

    it gebeurt er op celniveau bij ratten met suikerziekte (Diabetes type 1). Dan maakt je eigen afweersysteem de cellen kapot die – afhankelijk van de suikerspiegel – insuline uitscheiden. En dan moet je je hele leven bloedprikken om je suikergehalte te bepalen en insuline te spuiten.
    Insuline wordt geproduceerd door speciale cellen in kleine gebiedjes in de alvleesklier, de eilandjes van Langerhans. Met een elektronenmicroscoop kunnen onderzoekers opnames maken van die  bètacellen. En door 25.000 foto’s te combineren, kun je  veranderingen volgen. Nanotomy.

    ‘Zo krijg je beter inzicht krijgt in structurele veranderingen in weefsel tijdens ziekteprocessen’, vertelt celbioloog Ben Giepmans van het UMCG. ‘Je kunt  zien dat witte bloedcellen bètacellen kapot maken. En dat zich er steeds meer glycogeen in ophoopt.’ De rode sliertjes op de zijn membraanstructuren. De ‘smarties’ glycogeendeeltjes.

    En kijk ook even op www.nanotomy.nl. ‘Daar kun je op een Google Earth-achtige manier inzoomen op humaan weefsel’. En dan is er ook nog een directe vlucht mogelijk naar de eilandjes van Langerhans.