• Freerunning bij de Aclo

  Salto's en wallflips

  ‘Blijf spotten’, roept trainer Ivar. ‘Focus op één punt, anders word je duizelig!’ Terwijl hij rondloopt rond tussen springende en rollende studenten. De freerunners van Deltaserat verbeteren op zaterdagmiddag hun tricks en salto’s.

  De muur van de dojo in de Aclo hangt vol Chinese karakters en een portret van de Oosterse filosoof Confucius. Freerunner Isabelle trekt haar schoenen en sokken uit en bindt haar haar strak in een staart. Ivar komt binnen met natte haren en trekt nog snel een schoon T-shirt aan. Snel sluit hij zijn iPod aan op de boxen en gaan we van start.

  Opwarmen. Dat is bij de freerunners niet wat simpel rekken en strekken. Zij doen situps, pushups, koprollen en radslagen. Als we allemaal drie keer de zaal rollend hebben overgestoken, roept Ivar dat we nog vijf radslagen moeten maken.

  Ninja

  De hoofden tollen nog als het tricking gedeelte begint: een mix van vechtsport en acrobatiek. Als stuntmensen uit een James Bondfilm schoppen en springen we door de zaal. ‘Zorg dat je hoogte en snelheid maakt!’  roept Ivar.

  Dat moet ook wel, want de oefeningen worden steeds moeilijker. Ivar doet de Cheat 540 hooking voor. Als een ninja vliegt hij door de lucht, terwijl hij anderhalve draai maakt in een hoek van 540 graden. Nadoen? Gelukkig liggen er matten op de grond, want af en toe klinkt er een flinke klap als iemand op de grond valt.

  Dan is het tijd voor freerunning. Veel sporters doen dat op straat: springen over hekken, bankjes, tegen muren op en dan een salto achterover. Maar dit is een training, dus wij doen het met twee kasten, een springplank en matjes.

  ‘Zorg dat je snelheid maakt!’

  Eén dikke mat belandt op de grond. Twee dunne zetten we tegen de muur. Een student knoopt de touwtjes van zijn sportbroekje nog even vast. Zet vaart. Rent tegen de muur op en flipt vol overtuiging over de kop.

  Ondertussen komen de kickboksers van Deltaserat binnen. Maar de freerunners zijn na anderhalf uur wallflips en salto’s niet stuk te krijgen. Onder toeziend oog van Confucius sluiten zij zich aan en maken zich op voor nóg een stoere training in de dojo.