• Hoe zijn studenten verzekerd?

    Helft zit veilig bij paps en mams

    Studenten zijn vaak nog meeverzekerd bij hun ouders. En als ze wel zelf hun zorgverzekering afsluiten, stappen ze zelden over naar een andere aanbieder. Dat blijkt uit een enquête van UK.


    in het kort

    Meer dan de helft van de RUG-studenten is nog bij de ouders verzekerd, blijkt uit een enquête van de UK.

    Van de studenten die zelf hun zorgverzekering regelen, stapt iets minder dan de helft wel eens over. Daarmee doen ze het alsnog beter dan het landelijk gemiddelde.

    Ruim 72 procent kijkt naar minstens één aanvullende verzekering, blijkt uit gegevens over 40 duizend studenten van vergelijkings­site Independer.

    Tandartsverzekering, fysioverzekering en aanvullende buitenland­dekking zijn de populairste aanvullende verzekeringen.

    57 procent van de studenten heeft geen inboedelverzekering, en is dus niet verzekerd bij brand, lekkage of inbraak. Een slechte zaak, vindt studentagent Edwin Valkema.

    41 procent van de studenten heeft een aansprakelijkheidsverzekering. Niet onverstandig, aldus de Consumentenbond, maar misschien wel dubbelop. Uitwonende, ongehuwde studenten zijn namelijk standaard met hun ouders meeverzekerd.

    volledige versie

    Leestijd: 6 min. (971 woorden)

    Nu het einde van het kalenderjaar nadert, maken alle zorgverzekeringen hun premies voor het nieuwe jaar weer bekend. Voor sommigen een mooie gelegenheid om hun verzekering weer eens tegen het licht te houden.

    Zorgverzekering

    Voor veel studenten niet. Uit een steekproef onder honderd studenten geeft twee derde aan nooit van zorgverzekering te wisselen. Daarbij moet worden opgemerkt dat ruim de helft van de ondervraagden nog bij de ouders is verzekerd. Van de studenten die hun verzekering wél zelf regelen, stapt 46 procent wel eens over.

    Daarmee doen ze het beter dan het landelijke gemiddelde, zegt Maarten Hoekstra, marketingmanager bij vergelijkingssite Independer. ’70 procent van de mensen is sinds de ingang van het huidige stelsel in 2006 nog nooit van verzekering overgestapt. Vaak hebben zij een te brede dekking en betalen ze dus ook veel meer premie dan noodzakelijk. De mensen die wel regelmatig overstappen, hebben daar weer profijt van. De zittenblijver betaalt uiteindelijk voor de overstapper, wat vaak jongere hogeropgeleiden zijn.’

    Zorgverzekeringen zijn er in alle soorten en prijsklassen, maar de basisverzekering is voor iedereen verplicht. Wat er in het basispakket zit, wordt jaarlijks door de overheid bepaald. Voor het komende jaar wordt er niets uit de basisverzekering geschrapt, de enkele toevoegingen zullen voor de meeste studenten niet relevant zijn. Toch loont het de moeite hier eens aandacht aan te besteden. ‘Studenten hebben vaak niet veel meer dan een basisverzekering nodig, maar alleen al daarop is het verschil tussen de duurste en goedkoopste verzekering meer dan 300 euro per jaar’, aldus Hoekstra.

    Inboedelverzekering

    Waar een zorgverzekering bij de meeste mensen wel afgesloten is, zijn inboedel-, aansprakelijkheids- en reisverzekeringen minder populair.

    Zo heeft 57 procent van de studenten in onze steekproef geen inboedelverzekering. Een slechte zaak, vindt studentagent Edwin Valkema. ‘Een inboedelverzekering kost namelijk bijna niets, maar als je deze niet hebt en er gebeurt wel wat, dan sta je met lege handen.’ Een inboedelverzekering dekt je schade wanneer bijvoorbeeld je huis afbrandt, maar ook wanneer een inbreker er met je tv of laptop vandoor gaat. Althans, als de dief inbraaksporen achterlaat. Volgens de Consumentenbond is in veel polisvoorwaarden te lezen dat er anders niet wordt uitgekeerd.

    • Verzekeringskeuzes van studenten volgens Independer

    Basisverzekering

    Tandaanvulling tot 250 euro

    Tandaanvullend > 250 euro

    6 behandelingen

    9 behandelingen

    18 behandelingen

    Buitenlanddekking Europa

    Buitenlanddekking Wereld

    Andere Dekkingen

    En daar zit nou net de crux, zegt Valkema. ‘Vaak wordt bij studentenhuizen de deur geflipperd met een pasje, dus is er geen schade. Je moet dus voorkomen dat dat gebeurt, anders krijg je ondanks je verzekering alsnog niets terug.’ Dat kan op twee manieren: door een anti-inbraakslip te plaatsen of door de deur altijd met de sleutel op slot te draaien. Goed deurbeleid is in grote studentenhuizen vaak moeilijk te handhaven, weet ook Valkema. ‘Dus installeer gewoon een anti-inbraakstrip, dan kan je deur in elk geval niet geflipperd worden.’

    Aansprakelijkheidsverzekering

    Geen wettelijke, maar wel een morele verplichting, noemt de Consumentenbond de aansprakelijkheidsverzekering. Maar van de ondervraagde studenten geeft slechts 41 procent aan er een te hebben. Of ze die ook nodig hebben? Vaak niet. Ongehuwde, uitwonende studenten zijn namelijk standaard meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (VPA) van hun ouders, aldus de Consumentenbond. In sommige gevallen zelfs ook wanneer ze al wel getrouwd zijn.

    • Kosten van Verzekeringen onder studenten

    De aansprakelijkheidsverzekering wordt in de volksmond vaak ten onrechte wettelijke aansprakelijkheids- of WA-verzekering genoemd. Dat wekt wellicht de indruk dat deze ook voor iedereen wettelijk verplicht is, maar dat klopt niet. Toch is het geen overbodige luxe. Wanneer je iets kapotmaakt of iemand letsel toebrengt, kan het veel geld schelen. Heb je een auto, motor, brommer of ander gemotoriseerd voertuig op je naam staan? Dan ben je wél verplicht een WA-verzekering af te sluiten.

    Reisverzekering

    54 procent van de ondervraagde studenten heeft een reisverzekering. Volgens de Consumentenbond zijn reisverzekeringen onmisbaar in noodsituaties die niet door andere verzekeringen gedekt zijn. ‘Denk aan repatriëring, een langer verblijf of extra reiskosten als gevolg van een ongeval, ziekte of overlijden. Dit soort gebeurtenissen kosten doorgaans veel geld en tijd, terwijl ze nergens anders zijn gedekt.’

    Voor de veelreizende student nog een laatste tip: als je meer dan twee weken per jaar in het buitenland bent, is een doorlopende reisverzekering vaak goedkoper dan een tijdelijke. Houd er wel rekening mee dat ook een doorlopende reisverzekering vaak maar een maximale reisduur heeft. Voor je wereldreis kun je dus beter een andere verzekering afsluiten.

    Bron: Independer

    5 tips voor de overstapper

    Let op studentenkorting of -verzekeringen. Sommige verzekeraars hebben speciale aanvullende pakketten die vooral voor studenten interessant zijn, andere verzekeraars geven studenten korting op hun premie omdat ze meestal weinig zorgkosten maken.

    Denk goed na of je aanvullende verzekeringen nodig hebt. Je betaalt namelijk al gauw meer premie dan je vergoed krijgt.

    Je kunt je maandpremie verlagen door je eigen risico te verhogen. Bedenk je van tevoren dus goed welke vergoedingen je volgend jaar nodig hebt. Gebruik je medicijnen of ga je vaak naar een specialist in het ziekenhuis? Dan is het waarschijnlijk niet zo verstandig om je eigen risico te verhogen.

    Als je een semester in het buitenland gaat studeren, kun je je Nederlandse zorgverzekering gewoon aanhouden. Ga je voor langere tijd of wil je er ook werken? Dan moet je daar vaak ook een zorgverzekering afsluiten.

    Let op de voorwaarden en specificaties van je verzekering. Met de ene verzekeraar kun je terecht bij elke zorgverlener, terwijl je bij de andere gebonden bent aan contracten. Ga je langs een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan bestaat de kans dat je een gedeelte van de rekening zelf moet betalen. Ook eisen sommige verzekeraars een medische verklaring voordat ze je accepteren voor het pakket dat je wenst. Soms zit er geen medische acceptatie op, maar een wachttijd. Je wordt dan direct geaccepteerd, maar mag pas na een jaar gebruikmaken van de vergoeding.