• Onvoldoende stageplekken in VS

    Wie gaat de boot missen?

    In de folder van American Studies staat het: in je derde jaar kun je studeren in de VS. Maar de realiteit is weerbarstig. In de praktijk is een stage in Amerika alleen voor de lucky ones.
    in het kort

    Slechts 19 studenten American Studies konden naar Amerika in hun derde jaar. Dat is maar een fractie van het totaal.

    Dat komt omdat voor elke student die uit Amerika naar hier komt, er slechts eentje naar Amerika mag.

    Doordat de instroom explodeerde, zijn er niet genoeg plekken meer.

    Studenten balen. De meesten wisten tot de voorlichting niet dat uitwisseling een probleem zou zijn.

    Ook heeft American Studies geen eigen minor als alternatief. Maar dat is hopelijk volgend jaar anders.

    volledige versie

    Leestijd: 6 min. (1,111 woorden)

    Slechts negentien uitwisselingsstudenten American Studies konden vorig jaar afreizen naar de Verenigde Staten voor een semester in het buitenland. En dat terwijl de instroom bij de bachelor rond de 110 studenten per jaar is. Vervelend genoeg, maar al die studenten begonnen hun studie met de gedachte dat ze in hun derde jaar naar Amerika zouden gaan.

    Ook nu weer ontdekken studenten gedesillusioneerd dat de gang naar het buitenland niet zo makkelijk is. Behalve het gebrek aan plaatsen, is er het vereiste bedrag van 6000 euro dat je op je rekening moet hebben om in aanmerking te komen. En wie niet naar Amerika mag, moet in Nederland een minor doen die niet bij iedereen in de smaak valt.

    Creatief zijn

    Nee, er is niet voor alle studenten die naar Amerika willen plaats, dat geeft opleidingsvoorzitter Wil Verhoeven direct toe. ‘We moeten creatief zijn. Voor elke student die vanuit Amerika naar Nederland komt, kunnen wij er één in Amerika laten studeren. In de VS is het simpelweg veel minder in trek om over de grens te studeren, wat het voor ons lastig maakt’, legt Verhoeven uit. ‘Het duurt jaren voordat een nieuw uitwisselingscontract is geregeld en dat proberen we studenten ook uit te leggen.’

    Tot een paar jaar geleden was het probleem nog niet zo nijpend, omdat er toen jaarlijks veel minder American Studies studenten waren. ‘Maar toen die instroom explodeerde naar zo’n 110 studenten per jaar konden we onmogelijk ineens veel meer plaatsen aanbieden. Daardoor hebben we nu te weinig plaats’, aldus Verhoeven.

    Een van de studenten die nu graag in Amerika had gestudeerd, wil niet met zijn naam in de krant omdat hij dit jaar weer door de selectie probeert te komen. ‘Ik had op het moment van de selectie één vak niet gehaald, maar dat was geen harde eis’, vertelt hij. ‘Wel werd er gezegd dat studenten die alle vakken haalden voorrang zouden krijgen op anderen.’

    Shoppen  bij andere faculteiten

    Die regel vindt hij wel logisch. En hij begrijpt ook dat het lastig is om genoeg uitwisselingsplaatsen te vinden. Toch baalt hij ervan dat er maar zo weinig alternatieve mogelijkheden zijn. ‘Ik volg nu een minor met een waardeloos programma, de vakken waar ik uit moest kiezen waren vaag’, vertelt hij.

    Die minor, die zou inderdaad verbeterd moeten worden. ‘Er is al meerdere keren een voorstel bij het faculteitsbestuur op tafel gelegd om een eigen minor aan te bieden’, vertelt Verhoeven. ‘Nu moeten studenten shoppen bij andere faculteiten en dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat er maar weinig Engelstalige vakken zijn en de onderwerpen soms slecht aansluiten bij hun interesses. Die eigen minor is er nooit gekomen vanwege tekorten in het facultaire budget. Momenteel ligt er weer een nieuw voorstel.’

    Zodra American Studies een eigen minor heeft, kan het de kwaliteit en inhoud van die 30 ECTS garanderen voor studenten die niet naar het buitenland kunnen. ‘Wij hebben er redelijk vertrouwen in dat dit het laatste jaar wordt dat de minor voor thuisblijvende studenten een probleem is’, stelt Verhoeven.

    ‘We moeten realistisch zijn, uitwisseling met de VS is niet eenvoudig’

    Linh Pham (20) heeft lang getwijfeld of ze zou proberen door de selectie te komen, maar gaat het toch niet doen. ‘De procedure is heel streng, er wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar de participatie tijdens de lessen. Die is bij mij niet heel hoog. Daarnaast moet je aantonen zo’n €6.000,- op je rekening te hebben. Dat kan ik simpelweg niet opbrengen, dus heeft het ook geen zin om het te proberen’, vertelt ze.

    Dat het zo lastig is om in Amerika terecht te komen, snapt ze. ‘Maar in het eerste jaar was ik ervan overtuigd dat ik gewoon een halfjaar in Amerika zou gaan studeren. Pas bij de eerste informatieavond, eerder dit jaar, bleek dat allemaal helemaal nog niet zo vanzelfsprekend. Jammer dat die informatie er niet eerder was.’

    American Studies in Ierland

    Het voorlichtingsmateriaal wordt geproduceerd door de faculteit, werpt Verhoeven tegen. ‘In het derde jaar ga je naar de VS is niet onze tekst en wij zouden nooit zo’n uitspraak doen!’

    De jongen die niet met zijn naam in de krant wil, is vooral verbolgen over het feit dat hij dan niet via het reguliere programma naar het buitenland kan. ‘De minor geeft studenten de kans zich te specialiseren in hun hoofdvak. Het heeft dus geen zin dat te doen in een willekeurig Europees land. Wel zijn ze momenteel bezig om te kijken of we in de UK of Ierland een American Studies programma aan kunnen bieden.’

    ‘Anders ga ik zelf!’

    Ook Janneke Hoogervorst (20) is vorig jaar niet door de selectieprocedure gekomen en volgt nu dus de minor, maar is daar wel tevreden over. ‘Ik vind het leuk vakken van andere opleidingen te volgen. Tuurlijk had ik liever nu in Amerika gezeten. Ik probeer dit jaar weer door de selectie te komen, als dat niet lukt neem ik volgend jaar een tussenjaar en ga ik zelf naar Amerika’, vertelt ze.

    Vindt Verhoeven niet dat iedere student American Studies de kans moet hebben om in Amerika te studeren? ‘Tuurlijk’, zegt hij. ‘Maar we moeten realistisch zijn, de uitwisseling met de VS is niet eenvoudig. We werken momenteel ook hard aan oplossingen zoals summer schools. Ja, we komen binnenkort over deze hobbel heen.’

    Free moving

    Je wilt studeren in Amerika, maar de RUG kan je niet helpen? Dan is er altijd nog de mogelijkheid om als free mover te gaan. Een heel gedoe en het is een dure grap, maar het kán wel.

    Een free mover is een student die op eigen gelegenheid een jaar in het buitenland gaat studeren. Dat is een heel proces waar je al snel een jaar voor uit moet trekken. Eerst moet je uitzoeken bij welke universiteit je zou willen studeren.

    Vervolgens moet je kijken hoe je je moet aanmelden en hoe hoog het collegegeld is. Vooral dat laatste kan flink oplopen. Een jaar collegegeld varieert van 15.000 tot 35.000 euro. Toch kiezen studenten er een enkele keer voor, omdat er maar weinig officiële uitwisselingsplekken zijn en die grotendeels gereserveerd zijn voor American Studies.

    Hou er ook rekening meer dat je een flink bedrag op je rekening moet hebben staan als je überhaupt een visum wilt krijgen: 6000 euro.

    Heb je alles voor elkaar? Vergeet niet om je plannen af te stemmen met je studieadviseur of het international office van je faculteit. Je zou niet willen dat je je blauw betaalt en je behaalde cijfers en studiepunten vervolgens niet worden erkend aan de RUG.

    Free moving is vooral populair voor bestemmingen naar bijvoorbeeld Zuid-Amerika, waar het leven aanzienlijk goedkoper is dan in Amerika. Toch komen ook Amerikaanse bestemmingen incidenteel voor.

    Meer informatie over free moven vind je op My University.

    Meer informatie over hoger onderwijs volgen in de VS, vind je bij het Fullbright Centre.