• Wat Jaap Top – hoogleraar algebraïsche meetkunde en getaltheorie – hier in zijn handen heeft is een draadmodel van een wiskundig figuur uit 1890. Voor student mariene biologie en fotograaf Joris van Alphen reden om Jaap eens heel anders dan normaal te fotograferen.
    ‘Toen ik Jaap ontmoette, wist ik meteen hoe ik hem in beeld wilde brengen. De foto’s in deze serie vertellen iets over het werk van de persoon die erop staat. Geen betere manier, dacht ik zo, dan meetkunde gebruiken om de meetkundige te portretteren.
    Dit beeld bestaat eigenlijk uit negen verschillende foto’s die vanuit exact hetzelfde punt gemaakt zijn en samen iedere hoek van de ruimte beslaan.
    Met speciale software heb ik die aan elkaar geplakt tot één virtueel geheel in de vorm van een bol. Het uiteindelijke beeld ontstaat door die bol vervolgens op een plat vlak te projecteren, een zogenaamde stereografische projectie.
    Een beetje zoals Escher dat in sommige van zijn werken deed, maar dan met hulp van de computer.’Foto Joris van Alphen. Deze foto verscheen ook in ons papieren magazine.