• Laura

  Oh Beffen

  Sinds een dikke week zijn vers vriendinnetje Vio en ik de beheerders van een Facebookpagina. Over beffen.

  ‘Oh Beffen’ begon als een onschuldige grap, bedoeld voor intimi. Het was een onvermijdelijk uitvloeisel van het hoge tempo waarin running gags en woordspelingen de hele dag door tussen Vio en mij heen en weer schieten.

  Ook al ken ik haar amper twee maanden, veel mensen verslijten ons voor een lang getrouwd stel. Voor een buitenstaander zijn veel van onze grappen amper te volgen, vooral vanwege de clausule ‘Je had erbij moeten zijn’. De running gags zijn hoognodig om onze ADD-hoofden even rust te gunnen, terwijl we onszelf een permanent tophumeur blijven garanderen.

  Het begon allemaal met Oh Beter, een veelgebruikte uitspraak onder Subsonicgangers en -personeel. Dankzij de bruggetjes Oh Besser -voor de Duitslandliefhebbers- en Oh Bessen –Vio’s favoriete kroegdrankje- werd Oh Beffen op 18 maart 2013 uit haar mond geboren op de hoek van mijn bank.

  Aangezien Oh Beter en Oh Besser al waren vereeuwigd als Facebookpagina, was een Oh Beffen-pagina een logische stap. Nietsvermoedend ging ik een dag later naar mijn werk. Bij thuiskomst bleken we bijna 100 aanhangers te hebben.

  Nu, een dikke week na oprichting, is de platte grap uitgelopen tot een drukbezocht platform. Tips worden uitgewisseld, mannen promoten cunnilingus publiekelijk en beschimpen dienstweigeraars. Een oud-geliefde die maar wat graag ontving, maar niet thuisgaf wanneer de rollen omgedraaid werden, koos na een kort lidmaatschap het hazenpad. In de kroeg worden we aangeschoten: “Jij bent van Oh Beffen!”. Schouderklopjes, opwaartse duimen; niets dan lof.

  Oh Beffen zorgt dus voor veel schik. Maar het allermooiste is dat de pagina tot een kleine revolutie heeft geleid. In menig slaapkamer is de invloed te merken. Meisjes bekennen dat hun vlam eindelijk eens door zijn knieën is gegaan. Jongens vertellen me dat ze dit onderwerp nooit eerder onderling bespraken, maar dat het nu in de groep wordt gegooid als serieus discussieonderwerp. En iedereen is het erover eens dat het gewoonweg te weinig gebeurt.

  Een onverwachte uitkomst die mijn stoutste dromen overtreft.

  Laura Louwes studeert English language and culture

  Foto Reyer Boxem