• Investeren in bitcoins

  En weg was de winst

  Door het faillissement van een van de grootste bitcoinsbeurzen ter wereld, verdween er voor 350 miljoen euro aan bitcoins. Daarna stortte de koers in. Hoe staat het met de investering van Groningse studenten?

  spacer

  Bitcoins

  In het papieren UK Magazine, dat deze week verscheen, stond een interview met studenten Kevin, Sander en Daniël. Alle drie hielden ze zich bezig met bitcoins.

  Maar terwijl die UK bij de drukker lag vroeg Bitcoinsbeurs MTGox een faillissement aan, waardoor 850.000 bitcoins met een waarde van 350 miljoen euro verdwenen en de koers kelderde.

  Student communicatiesystemen Sander Muller (22) minet litecoins, de lichtere variant van de bitcoin. ‘Die koers is inderdaad ook aardig ingestort’, zucht hij, ‘de investering van €1200 is al bijna terugverdiend, maar de winst is gigantisch teruggelopen. We houden er geen €400 maar €60 à €80 per maand aan over.’

  Zolang hij de stroomrekening van €80 per maand ermee terugverdient, laat hij de supercomputer aanstaan. ‘Eerst vertelde ik iedereen dat het hartstikke leuk is om in bitcoins of litecoins te handelen, nu zou ik het iedereen afraden. De risico’s zijn ontzettend groot!’

  Noodzakelijke fase

  Kevin van der Veer (20), maakt zich niet zo druk. ‘Dit is een fase, juist hierdoor kan het een hele sterke munt worden. Sterker nog: ik denk dat deze klappen nodig zijn om er in de toekomst een succes van te maken. Mijn litecoins zijn nu geen €60 maar nog €37 euro waard, maar ik heb er vertrouwen in dat het allemaal weer gaat stijgen dus verkopen doe ik niet!’, zegt hij.

  In december was de waarde ruim €900, nu is een bitcoin nog ongeveer €400 waard. Vanuit de financiële wereld blijven er waarschuwingen komen, de waarde van de munt is erg onbetrouwbaar.

  Student Daniël Heesen (19) voorspelde in het magazineartikel al dat de koers verschrikkelijk onzeker was, nog voor de neergang van MTGox. ‘Mijn voorspelling is behoorlijk uitgekomen, haha. Maar mijn vertrouwen is inmiddels helemaal weg, vooral nu blijkt dat er steeds meer duistere zaakjes zoals kinderporno, drugs en wapens met de munt zijn gefinancierd. Ik wil niets meer met die bitcoin te maken hebben!