• Voorzichtig enthousiasme in China

    ‘Officieel is er nog niks’

    Studenten en bestuurders in China reageren voorzichtig positief op de komst van een RUG-zustercampus in Yantai. Maar onder sommigen heersen er ook scepsis en cynisme: ‘Komen ze hier nu voor het talent of voor het geld?’
    in het kort

    In China reageert men voorzichtig positief op de verwachte komst van een RUG-zustercampus naar Yantai.

    De Chinese partneruniversiteit van de RUG weigert echter een interview, want officieel staat nog niks vast.

    Wel is duidelijk dat de Chinese landbouwuniversiteit serieus werk maakt van de plannen.

    Medio mei bezocht de instelling nog een andere buitenlandse zustercampus in China.

    Er is echter ook kritiek: zo is het verwachte collegegeld wel erg hoog, waardoor ‘Yantai’ vooral een rijkeluiscampus zal worden, vrezen sommigen.

    Bewoners van de stad zien vooral ook de mogelijkheden die de nieuwe campus met zich meebrengt en hopen bijvoorbeeld dat het openbaar vervoer zal worden verbeterd.

    volledige versie

    Leestijd: 11 minuten (1110 woorden)

    Frederik Zernike, Aletta Jacobs, Wubbo Ockels, Wim Duisenberg. Op de website van de Chinese landbouwuniversiteit, afdeling Yantai, staan de redenen voor een samenwerking met de RUG een voor een opgesomd. De greep uit beroemde RUG-alumni illustreert de reeks van ‘Nobelprijswinnaars, hoge ambtenaren, leden van succesvolle zakenelite en academische crème de la crème’ die Groningen heeft voortgebracht.

    Ook de gemeente Yantai kan goed uitleggen waarom het de plannen van de RUG om haar intrek te nemen in de tot nu toe weinig gebruikte campus van de Chinese landbouwuniversiteit zo verwelkomt. ‘We hopen een internationaal concurrerende topuniversiteit binnen te halen die de economische ontwikkeling van Yantai kan ondersteunen met talent, kennis en technologie’, stelt Song Jieren, vicevoorzitter van Yantais stuurgroep voor hoger onderwijs.

    Uitzonderlijk snel

    Zoals we van de Chinese overheid gewend zijn, behoort een spontaan interview over de toekomstige RUG-zustercampus in de stad niet tot de opties. Een antwoord op een aantal schriftelijke vragen volgt echter dezelfde dag nog. Uitzonderlijk snel naar de maatstaven van de Chinese bureaucratie.

    Het optimisme straalt ook van de antwoorden af. Op de vraag welke uitdagingen het ambitieuze project de komende tijd te wachten staan, antwoordt Song Jieren vol vertrouwen: ‘Het project heeft de (hoogste) steun van de centrale overheid en van de provincie Shandong. Er zijn geen belemmeringen op de weg naar de nieuwe universiteit en we zijn nog geen onoplosbare problemen tegengekomen.’

    Bij de Chinese landbouwuniversiteit, de partneruniversiteit van de RUG in Yantai, zijn ze toch wat voorzichtiger. Een woordvoerder wijst een formeel interview af, na het eerst te hebben toegezegd. De reden? Het ministerie van onderwijs heeft nog altijd geen officiële toestemming voor de campus gegeven. ‘Officieel is er nog niks. Dus wat moeten we dan zeggen? Alles zou neerkomen op subjectieve speculatie’, legt hij uit. ‘Het is niet dat we niet willen praten. Maar de overheid is erg streng als het gaat om het goedkeuren van buitenlandse onderwijsprogramma’s. Het is juist omdat we dit project zo belangrijk vinden dat we geen commentaar kunnen leveren.’

    Plannen

    ‘Komen ze hier nu voor het talent of voor het geld?’

    Hoewel de concrete activiteiten vaag blijven, is wel duidelijk dat er aan de plannen wordt gewerkt. Zo bezocht een delegatie van de Chinese landbouwuniversiteit medio mei nog de Universiteit van Nottingham Ningbo, waarschijnlijk om te leren van de ervaring van deze Britse internationale campus. (Met tien jaar ervaring in Ningbo heeft Nottingham de langstlopende buitenlandse campus in China.) En nog geen week later was het Groningse universiteitsbestuur alweer in China.

    Yantai weet waarom het de nieuwe RUG-campus met geld en voorzieningen wil steunen. De stad staat te springen om de kennis en een internationalere reputatie. Het wordt de eerste buitenlandse campus in noordelijk China. Goed voor op de reclameborden. En ook de Chinese landbouwuniversiteit is blij met de kans een mislukte investering in een campus voor 10 duizend studenten om te buigen in een succes.

    Maar waarom zouden Chinese studenten kiezen voor de RUG in Yantai? Zoals ook collegevoorzitter Sibrand Poppema eerder aangaf, staat of valt het plan bij de werving van studenten. Het lijkt erop dat dit niet echt een probleem gaat worden. De Chinese middenklasse groeit hard – cijfers variëren van 10 tot 25 procent van de bevolking, afhankelijk van de criteria – en steeds meer ouders zullen in staat zijn de 12 duizend euro collegegeld te betalen die Groningen waarschijnlijk gaat vragen.

    Hoog collegegeld

    ‘Dit soort samenwerkings-­verbanden zijn ontzettend duur’

    De nieuwe campus betekent een nieuwe kans voor studenten die behoefte hebben aan een buitenlandse opleiding: naar Groningen in Yantai is goedkoper dan je hele studie in Europa of de VS doen. Maar het voor Chinese begrippen hoge collegegeld (een jaar aan China’s prestigieuze Universiteit van Peking kost nog geen 1000 euro) zal ook veel slimme studenten buitenhouden. Het is nog afwachten of de nieuwe campus een meer diverse mix van studenten aan zal willen trekken, bijvoorbeeld door middel van een beurzenprogramma.

    Voor Xinrong Ma, die een PhD doet aan de Universiteit Leiden, was het destijds te duur geweest. ‘Maar de markt voor dit soort onderwijs groeit. De campus zal veel studenten trekken die zich willen voorbereiden voor een graad in het buitenland. Die kunnen tijdens een bachelor in Yantai en Groningen hun Engels verbeteren en melden zich dan aan voor een buitenlandse MA of PhD’, legt ze uit. ‘Uiteindelijk is een buitenlandse opleiding in China geen volwaardige vervanging van echte ervaring in het buitenland.’

    Online reacties op het nieuws van de nieuwe campus in Yantai bevestigen Ma’s analyse. Op Weibo, een Chinese sociaalnetwerksite, toont een aantal scholieren nu al belangstelling voor de toekomstige studieprogramma’s. Ze vragen zich af welke studies er aangeboden gaan worden en hoe hoog je moet scoren op het Chinese centrale eindexamen van de middelbare school om je te kunnen aanmelden. Sommige mensen uit de regio vinden het zelfs jammer dat Groningen nu pas naar Yantai komt. ‘Was ik maar een paar jaar eerder geboren!! Dan was ik hoe dan ook naar deze universiteit gegaan. Wat een kans. Gewoon in Yantai naar een internationale universiteit’, verzucht @振伟Gavin.

    Maar anderen merken op dat er aan die internationale ervaring wel een prijskaartje hangt. @韩小韩lily: ‘Lieve mensen, als je bij deze universiteit gaat studeren moet je ook een jaar naar Nederland. Dat is niet voor iedereen weggelegd.’ En @清澈12315 is nog wat cynischer. ‘Of ze nu goed zijn of slecht, dit soort samenwerkingsverbanden tussen Chinese en buitenlandse universiteiten zijn ontzettend duur. Die zijn niet voor arme mensen. En komen ze hier nu voor het talent of voor het geld?’

    Tulpen en windmolens

    ‘Yantai gaat erop vooruit in de wereld!’

    Bewoners van de stad Yantai zien vooral ook de mogelijkheden die de nieuwe campus wellicht meebrengt voor de ontwikkeling van hun stad. ‘Yantai gaat erop vooruit in de wereld!’, constateert @木子声依旧. Mensen die dicht bij de campus wonen, zien er extra naar uit. ‘Hopelijk wordt hierdoor eindelijk het openbaar vervoer rond de campus aangepakt en komen er meer plekken om te eten’, aldus @水挽. Anderen vragen zich af of Groningen ook tulpen en windmolens meebrengt.

    Ook de 29-jarige Ma ziet de komst van de RUG als goed nieuws voor de regio. Ze komt uit Weihai, een stad in de provincie Shandong, net naast Yantai. ‘Het zal de groep buitenlanders in Yantai diverser maken. Nu zitten er vooral Koreanen en Japanners.’

    Maar, zo merkt een aantal Chinese internetgebruikers realistisch op, al die vooruitzichten kunnen alleen waar worden gemaakt als de plannen ‘deze keer niet halverwege spaaklopen, zoals die keer met de Universiteit van Dublin’ (@藏好水表). Alleen dan zal die ‘enorme, lege campus waarop nu maar zo’n 300 mensen rondlopen’ (@唯美-筑浪) eindelijk tot leven komen.

    Tabitha Speelman is China-correspondent voor de UK