• Laura

  Vlinderstrak

  De handschoenen zijn weer in de kast gepropt en de eerste openlucht-rave staat voor deze week op de planning. Halleluja, de zomer komt er weer aan.

  Die tijd van het jaar waarin naar buiten gaan daadwerkelijk leuk is. Sterker nog: die tijd van het jaar waarin je vrijwillig hele dagdelen hutjemutje op slecht zittende terrasstoelen doorbrengt, met als enige activiteit het pogen een gesprek te houden dat boven het draaiorgel uitkomt, maar niét je terrasburen en uitvoerig besproken voorbijgangers bereikt. Terwijl je uitdrogend van de nadorst wacht op drankjes die letterlijk tien keer duurder zijn dan thuis. Alles is best met die zon op je kop.

  Op onverwachte goddelijke weermomenten zijn de kleine intense gelukjes van de gezichten van voorbijgangers af te lezen. Want iedereen weet dat het beste nog komen moet.

  Elke zonnestraal wordt gretig opgenomen, met de vieze sneeuwsmots nog zo vers in het geheugen. Iedereen zit vol optimistische plannen voor huis, tuin en persoonlijke ontwikkeling. Balkons en tuintjes worden weer chillfähig gemaakt. Snel nog even de bierkrattoren inleveren; voor je het weet zit je met een spinnenplaag vanwege het onbeperkte fruitvliegjesbuffet.

  De zomer is wanneer het allemaal gebeurt. Alle toffe anekdotes vinden plaats in de zomer. Ga je tofste anekdotes bij na, categoriseer je tijgerpunten naar seizoen: allemaal zomer. Niemand zegt ooit ‘Deze winter wordt míjn winter’ of ‘deze herfst ga ik er helemaal voor!’. In de zomer ben je eindelijk 12 kilo kwijt, volg je een cursus Afrikaanse kliktalen en natuurlijk doe je in augustus ook nog even toelatingsexamen voor de studie waar je écht van droomt.

  Ook ik heb zomerplannen. De dubbele laag winter- en blessurespek gaat er weer af. Er is geld nodig voor alle festivals. En dit jaar wil ik een Echte Baan. Zo’n leuke, met uitdaging en zo.

  Dat betekent dat ik deze lente woest aan de bak moet. Niks terrasjes pakken: werken en sporten, dikke rups. Pluk ik straks wel mooi de vruchten van, als ik als een strakke fitte vlinder op alle festivals rondfladder in extravagante glitterpakjes. Nu is het alleen nog zaak me uit mijn iets te comfortabele cocon los te wurmen, voordat ik zo lang blijf hangen dat ik moeilijk dik word en m’n coconnetje langzaam wegrot.

  Laura Louwes studeert English language and culture

  Foto Reyer Boxem