• Laura

  Blije neger

  Als iemand die discussie zo veel mogelijk mijdt, was ik zeker niet van plan mijn vingers te branden aan de vraag of Zwarte Piet racisme is. Maar nu ik meen een oplossing te hebben gevonden, doe ik toch een duit in de zak.

  Zwarte Piet is een neger, dat ziet iedereen. Een lieve, blije neger met de allerbeste intenties. Hem een andere kleur geven, dát is pas racisme.

  Zwarte Piet dan maar geheel afschaffen is ook geen optie. Dan blijft er niks meer van het feest over en dat zou suikerverslaafd Nederland niet pikken.

  Sinterklaas de zak geven is dan een optie. In dat geval vieren we het Pietenfeest, zonder stokoude onderdrukker die nog in het verleden leeft. Want paardrijden in de bebouwde kom, gekleed in een velours duster en lang ondergoed uit de tijd van Keetje Tippel; dat kan echt niet meer anno nu. Om maar te zwijgen over die ergonomisch zeer onverantwoorde staf. Heel bejaard Nederland is al decennia overgestapt op de rollator, maar Sint blijft zich krampachtig vastklampen aan een maximaal onpraktische bonk goud.

  Maar zo’n oude man zonder goed verhaal overboord gooien, zal te veel protest opleveren. De oplossing is eigenlijk heel simpel: vervang deze Sinterklaas door een neger. De huidige Sint krijgt een welverdiend enkeltje Spanje om daar de pensionado uit te hangen. De pieten gaan op de pakjesboot in allerijl in conclaaf over de opvolging. Al snel zal er dikke zwarte rook uit de schoorsteen opstijgen. Als de rook wat is weggetrokken, verschijnt een figuur bovenop de schoorsteenpijp. De nieuwe Sint. Net zo zwart als de pieten.

  Voortaan is het niet ‘Sinterklaas’, maar ‘de Sinterklaas’. Gaat de Sinterklaas dood of is ie er zat van, dan komt er gewoon een nieuwe. Als de paus het kan, kan een simpele bisschop het ook. Geen gehannes meer om de oude Sint exact op de nieuwe te laten lijken. Ouders hoeven hun kroost niet meer uit te leggen waarom Sint wel het eeuwige leven beschoren is, terwijl lieve oma dood moest gaan.

  Een boot vol blije negers die trakteren op lekkers en elektronica. Politiek correcter wordt het niet.

  Laura Louwes studeert English language and culture

  Foto Reyer Boxem