• Kandidaat voor de EU 

  Wiebe in the House of Cards

  Alle politici kijken House of Cards, toch? Om inspiratie op te doen? Wiebe Strikwerda staat 19e op de lijst van het CDA voor het Europees parlement en is een van de jongste kandidaten. De student IBIO reageert op de nietsontziende Frank Underwood.

  “democracy is so overrated.”

  ‘Er zitten genoeg mankementen in het systeem. Misschien is het zelfs overrated. Zo krijgen politici met nog geen honderd stemmen soms toch een zetel in de Tweede Kamer wegens een populaire partijleider. Is dat nog volksvertegenwoordiging?

  Desalniettemin is de democratie wel de best denkbare staatsvorm die ik me kan bedenken. ‘Democracy is the worst form of government, except for all the others’, in de woorden van Winston Churchill. Daarom besloot ik op jonge leeftijd de gemeentepolitiek in te gaan. Ik ben allang lid van het CDJA en zit nu in de gemeenteraad van Dantumadiel. Ik wil meepraten over zaken van de toekomst en niet over dertig jaar zeuren over beslissingen die nu zijn gemaakt. Niet achteraf klagen, maar meepraten en meedenken. Dat hoop ik ook nu op Europees niveau te doen.

  De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn niet heel populair, maar dat komt omdat mensen eigenlijk geen idee hebben wat er gebeurt. Ik heb gemerkt dat in Noord-Oost Friesland, mijn regio, mensen vooral problemen hebben met geldverkwisting van Europarlementariërs en oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt. Dat zijn problemen waar de EU met oplossingen moet komen: accountants aannemen en controle op onkostenvergoeding kan geldverkwisting behelpen. Wat betreft oneerlijke concurrentie zijn er al EU-richtlijnen.

  De Tweede Kamer heeft echter bezuinigd op arbeidsinspectie – en dus is het geen Europees, maar een landelijk probleem. Ik probeer potentiële kiezers uit te leggen dat de EU niet alles verkeerd doet of alles op kan lossen. Maar zelfs een IBIO-student kent niet alle in’s en out’s van de EU, dus dat is soms lastig.’

   

  “there is no solace above or below. only us – small, solitary, striving, battling one another. i pray to myself, for myself.”

  ‘Ik geloof in God en ik geloof dat iedereen een taak of talent heeft gekregen om bij te dragen aan een betere wereld. Macht en geld, daar gaat het niet om. Wanneer je dood bent, ben je weg. Ook als er niets is na het leven, waarom zou je dan op aarde met elkaar vechten?

  Dat wil niet zeggen dat ik nooit aan mijzelf denk en enkel het publieke belang wil dienen. Ik weet niet of ik het talent heb om politicus te zijn. Ik ben nog op zoek. Maar ik haal plezier uit de politiek en denk dat hetgeen waar je plezier uithaalt vaak datgene is waar ook je talent ligt.

  Ik vind het erg fijn om de belangen van mensen te behartigen. Nu, aan het einde van de campagne, ben ik kapot. Ik werk als een sodemieter en slaap weinig. Dan moet je soms wel even om jezelf denken. De balans tussen publiek- en eigenbelang is heel belangrijk.’

  “so for those of us climbing to thtop of the food chain there can be no mercy. there is but one rule: hunt or be hunted.”

  ‘Ja, sommige mensen gaan niet altijd even netjes met me om voor hun eigen gewin. Voor mij is politiek volksvertegenwoordiging, maar misschien ben ik naïef.

  Sommigen gaan blind voor hun ambitie. Net zoals in House of Cards. Ze vinden zichzelf belangrijker dan de doelen waar ze voor staan. Daar heb ik moeite mee.

  Ik hoop dat ik mijn eerlijkheid kan behouden wanneer ik hogerop kom, maar ik heb wel geleerd dat ik mijn standpunt soms mooier moet verpakken dan op de eerlijke, Friese manier. Zeker op Europees niveau. En met een beetje ambitie is natuurlijk niets mis.’