• In de rij voor paaldansen

  Paaldansen erotisch? Bij studenten paaldansvereniging De NoordPole is het keihard trainen. De jonge vereniging groeit als kool en heeft zelfs een wachtlijst.

  Door Marieke Voppen / Foto’s Reyer Boxem

  Mei-Jhi Wu (22) hangt ondersteboven in de paal. Ze bekijkt haar houding in de spiegel. Gestrekte benen, strakke buik en gepointe voeten. Ze draagt een knalroze ieniemienie broekje en een topje. ‘Blote huid geeft de beste grip aan de paal. Kleding glijdt, huid niet. Bodylotion is ook absoluut not done’, zegt Mei-Jhi.

  Mei-Jhi is voorzitter van paaldansvereniging De NoordPole. Vóór de oprichting van de club, april vorig jaar, konden studenten een cursus volgen. ‘Daar deed ik aan mee’, vertelt ze. ‘Vervolgens oefende ik met enkele andere fanatiekelingen. Maar we wilden meer vastigheid.’ Dus ging het groepje over tot oprichting van een echte paaldansvereniging. Een goede keus. Want nog geen jaar later zijn er zestig leden en is er al een wachtlijst.

  Veertien meiden op wachtlijst

  Mei-Jhi Wu veegt de paal schoon met een donkerblauw doekje, gooit het vervolgens aan de kant en slingert opnieuw ondersteboven. Sinds september heeft de vereniging drie vaste trainingsuren. ‘Op dit moment staan veertien meiden op de wachtlijst’, zegt Mei-Jhi. ‘We kunnen er nu niks aan veranderen.’

  Het is donderdagmiddag stipt vijf uur als de acht danseressen van de gevorderdengroep het toestelhok in stormen op zoek naar de vier palen. Vlug plaatsen ze die in de speciale gaten in de vloer van de gymzaal. Mei-Jhi grijpt naar de glassex en ontvet de palen. De magnesiumbak wordt neergezet. En dan kan de warming-up beginnen.

  ‘Let’s do some push-ups, followed by sit-ups!’, roept Eveline Broers (23). Omdat bij paaldansen een beroep wordt gedaan op alle spiergroepen is een stevige warming-up onontbeerlijk. Eveline is penningmeester van de vereniging en verzorgt vandaag de training.

  ‘Span je buikspieren’

  ‘We gaan aan de slag met de handspring’, zegt Eveline. De naam van de oefening zegt iets over de positie van de handen. Er zijn allerlei variaties. Bijvoorbeeld de handspring pencil. Het tweede woord zegt iets over de positie van de benen. In dit geval strak recht naast elkaar, zoals een potlood.

  Eveline maakt een soort radslag, waarbij ze de paal met beide handen laag vastgrijpt. Haar benen slingert ze in de lucht. Ondersteboven geeft ze nog enkele aanwijzingen. ‘Span je buikspieren aan, dan ben je stabieler’, zegt ze terwijl haar hoofd rood aan loopt. De meiden bestuderen haar houding nauwkeurig en keren terug naar hun eigen paal.

  Paaldanser erotisch? Onzin, vindt Mirande van den Broek (21). Ze is vandaag voor het eerst, maar trainde voorheen in Hoogeveen. ‘Soms kijken mensen me verbaasd of raar aan als ik vertel dat ik aan paaldansen doe. Anderen vinden het juist heel stoer.’

  Waar blijven de mannen?

  Van een erotisch tintje is hier niks te merken. Er wordt knetterhard getraind. Mei-Jhi is ondertussen bezig met de handspring. Terwijl ze tig keer achter elkaar probeert blijft ze vertellen. ‘Er zijn alleen vrouwen lid bij De NoordPole. Doodzonde’, vindt Mei-Jhi. ‘Mannen zijn van nature sterker en zouden sommige oefeningen zonder moeite kunnen.’

  Op de grond staat een kaartenbak met honderden oefeningen. Op elk kaartje staat een moeilijkheidsgraad. De beginners gaan vooral aan de slag met één, twee of drie sterren.

  ‘Voor onze eigen veiligheid hebben we de moeilijkste oefeningen eruit gehaald’, zegt Mei-Jhi lachend. ‘Die zijn erg ingewikkeld en dat kan gevaarlijk zijn.’
  De kaartjes van vandaag worden op een memoboard geplakt. Zo kan iedereen er tijdens de training op terugvallen.

  Benen in de lucht

  Nicky Bosman (21) bestudeert de kaartjes nogmaals en gaat dan aan de slag. Nicky volgde vorig jaar de cursus. ‘Ik vond dat zo tof dat ik meer wilde. Ik doe al aan turnen en dit is een goede aanvulling’, zegt Nicky. Dus toen werd ze lid. ‘Kijk omhoog, terwijl je je benen de lucht in gooit’, zegt Eveline terwijl ze langsloopt bij Nicky. ‘Dat maakt de oefening makkelijker.’

  Miranda is inmiddels dolenthousiast. ‘Ja, ik word lid!’ Om stipt zes uur klopt de volgende groep ongeduldig op de deur. Snel de palen in het hok en nog even verder kletsen op de gang.